Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Dzięgielówka

Dzięki subtelnemu aromatowi i leczniczym właściwościom ta wytrawna ziołowa wódka wpływa dobroczynnie zarówno na organizm, jak i samopoczucie. Syreniusz, XVI-wieczny lekarz, botanik, profesor Akademii Krakowskiej, w swoim zielniku tak opisywał działanie arcydzięgla: „Frasującym się korzeń na szyję zawieszony frasunek odpędza i serce wesołe czyni”. Nic dziwnego, że degustacja nalewki na bazie tego ziela przynosi podobne efekty. Arcydzięgiel – znany też pod nazwą dzięgiel litwor, anielski korzeń czy anżelika – to roślina o właściwościach m.in. uspokajających. Jej łacińska nazwa – Angelica archangelica – pochodzi podobno od samego archanioła Gabriela, który wyjawił lekarzom jej zdrowotne właściwości.
Od wieków arcydzięgiel był też wykorzystywany do sporządzania wybornych nalewek o pięknej złocistozielonej barwie i delikatnym ziołowym aromacie. Dawniej spiżarnia każdego staropolskiego domu – szlacheckiego, magnackiego czy mieszczańskiego – zaopatrzona była w gąsiorki wypełnione trunkami z własnoręcznie zebranych roślin i ziół. Receptury na orzechówkę, piołunówkę, jarzębiak były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Proporcje stosowanych składników różniły się w zależności od indywidualnych upodobań oraz regionu.
Dawne receptury próbuje się obecnie zachować i promować poprzez listę produktów tradycyjnych, na którą trafiają regionalne przysmaki wyłącznie najwyższej jakości. Dzięgielówka została na niej umieszczona w 2006 roku – jako tradycyjny wyrób z woj. kujawsko-pomorskiego. To potwierdzenie najwyższej renomy tego aromatycznego trunku. Kujawska dzięgielówka wykonywana jest z łodygi arcydzięgla zbieranej nad rzeką w maju. Efekt tych działań to niepowtarzalna kompozycja smaku, barwy i zapachu – uwolniona z butelki anżelika wywołuje u kosztującego przyjemny stan, który doskonale oddaje piosenka Zauchy „Zielono mi”.
 

Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Dziegielowka

Dane kontaktowe
Osoba kontaktowaHieronim Błażejek
Miejscowość86-70 Czarże
Lokalizacja


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi