GOLCE I
Do przyrządzenia tego rodzaju golcy potrzeba w równych proporcjach ziemniaków surowych, startych i odciśniętych oraz ziemniaków gotowanych i tłuczonych (dukanych), do tego wszystkiego jajko. Wszystko ugnieść w jednolitą masę. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na wrzącą wodę, ugotować, odcedzić.
Podawać z przesmażoną cebulą i skwarkami, kapustą kiszoną, z sosem grzybowym.
Helena Pałkowska, Krzywogoniec
GOLCE II
Do przygotowania golców potrzebne są: ziemniaki surowe i gotowane w proporcji 2:1, 1 jajko, sól, pieprz, twaróg, boczek wędzony, cebula i mąka. Ziemniai surowe zetrzeć na tarce, odsączyć, wymieszać z gotowanymi, przekręconymi przez maszynkę, dosypując mąkę, aby masa utworzyła ciasto. Twaróg rozgnieść, połączyć z jajkiem, solą, pieprzem (do smaku), dodać tyle mąki, by wszystko było zwięzłe. Z ciasta ziemniaczanego przygotować kulki wielkości dużego jaja, nadziać je masą twarogową. Wrzucać je do osolonej wody. Ugotowane, odsączone golce polać przesmażonym na patelni boczkiem z cebulą.
Podawać z zasmażaną kapustą kiszoną.
Maria Ollick, Tuchola
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Helena Pałkowska |
Telefon | 52 559 05 61 |
Miejscowość | Krzywogoniec |