Groch z kapustą to obecnie potrawa podawana na Wigilię, dawniej Kujawiacy jadali ją jednak chętnie również na co dzień. Treściwe i smaczne – danie to występowało w jadłospisie mieszkańców Kujaw już w XIX wieku, czego dowodem jest opis znanego polskiego etnografa Oskara Kolberga: „Obiad (koło południa) złożony zwykle z dwóch potraw. Są niemi pospolicie wybrane z następujących, jak: kapusta kwaszona z utartym grochem”.
Tak jak w przypadku wielu innych wigilijnych potraw, składnikom grochu z kapustą przypisywano na wsi znaczenie magiczne. W wierzeniach ludowych spożywanie nasion grochu chroniło ludzi przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniało urodzaj. Wierzono również, że potrawy przygotowane z kapusty przyciągają dostatek.
Jak przygotować tradycyjny wigilijny groch z kapustą? Oba główne składniki gotujemy oddzielnie: ½ kg kapusty kiszonej krótko prużymy w garnku pod przykryciem z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodajemy odrobinę oleju lnianego. ½ kg grochu moczymy, a następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem masła, majeranku, czosnku. Solimy i pieprzymy. Łączymy oba główne składniki potrawy. Wychodzi istny groch z kapustą!
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |