W kuchni mieszkańców Borów Tucholskich grzyby zajmują szczególne miejsce. Do przyrządzania różnego rodzaju potraw wykorzystuje się je przez cały sezon – w formie świeżej lub suszonej. Borowiacy grzyby suszą, smażą, duszą, dodają do innych potraw – ze względu na walory smakowe szczególnie przy tym ceniąc borowiki, kozaki, maślarze („smarkate pampki”), kurki, podpieńki i rydze.
Te i inne grzyby leśne mogą stanowić nadzienie grzybowniczek - okrągłych drożdżowych bułeczek. Z wierzchu złociste, w środku kryją pyszny grzybowy farsz – przygotowywany ze świeżych, a następnie obgotowanych grzybów lub moczonych w mleku grzybów suszonych. Do farszu dodawana jest także podsmażana cebulka, przyprawy – sól, pieprz, majeranek – a także, dla uzyskania gęstości masy, jajko i tarta bułka.
Grzybowniczki przygotowywane są ważne uroczystości rodzinne, a także na kolację wigilijną. Podczas tej ostatniej podawane są także inne potrawy z grzybów. Tradycja nakazywała bowiem, aby w ten wieczór na świątecznym stole znalazły się potrawy z plonów, na które spodziewano się także urodzaju w nadchodzącym roku.
Więcej informacji: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Grzybowniczki
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Koło Gospodyń Wiejskich w Łosinach |
Telefon | 0 52 33415 79 |
Adres | Łosiny 4 |
Miejscowość | Łosiny |