Słodki i gęsty syrop z buraków cukrowych, w Borach Tucholskich znany pod wdzięczną nazwą fjut, na terenach wiejskich był używany do smarowania chleba. Ten w pełni naturalny produkt zalecany jest diabetykom i kobietom w ciąży.
Tę smakowitą szynkę o goździkowo-laurowym aromacie i soczystym miąższu przygotowywano z okazji Świąt Wielkanocnych oraz wielkich uroczystości np. wesel – stąd wzięła się jej nazwa.
Czarnina, zwana też czerniną, to tradycyjna potrawa spożywana na Kujawach. Polewkę z krwi podawano zwłaszcza podczas wesel. W okolicach Włocławka znane było nawet porzekadło wypowiadane przez tych, których na wesele nie zaproszono: „A żeby ci żużel w czerninę wpadł”.
Zupa-kwas, zwana też kwoskiem, kwasówką, kapuścianką lub zupą białą, na kujawskiej wsi była spożywana od niepamiętnych czasów – zwłaszcza od jesieni do późnej wiosny, kiedy dostępna jest kiszona kapusta. Kwaskowatą zupę gotowano również często po uroczystościach rodzinnych – jako panaceum na bolące głowy biesiadników.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi