Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Kajmak

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby słodyczy. Mówi się nawet, że Ci którzy temu przeczą- kłamią i na pewno niejednokrotnie sięgnęli po szczyptę owej przyjemności.
Dlatego też słynny kajmak zachwyci każdego, kto lubuje się w toffi, karmelu lub cukierkowych krówkach.
Ta słodka masa dodawana jest najczęściej do deserów oraz innych słodkich produktów spożywczych. Proces przygotowania tego smakołyku polega na gotowaniu ze sobą mleka oraz cukru, tak długo, aż zgęstnieje, dodając wedle uznania poszczególne składniki takie jak kawa, czekolada lub ciemne kakao. Następnie utworzoną w ten sposób masę uciera się z masłem lub śmietanką i żółtkiem.
Innym sposobem wytworzenia kajmaku, który jest o wiele mniej skomplikowanym procesem i przeznaczonym dla leniwych lub mniej doświadczonych domowych kucharzy jest wstawianie na ok. 2-3 godziny do piekarnika puszki słodzonego mleka skondensowanego.
Jeśli zdecydujemy się zamiast kupna gotowej masy kajmakowej przygotować ją samodzielnie, musimy pamiętać o odpowiednim czasie gotowania. Jeśli kajmak będziemy gotować lub podgrzewać zbyt długo stanie się on mało elastyczny, kruchy i niesmaczny.
Warto wspomnieć o historii kajmaku. Wywodzi się on z różnorodnej kuchni kresowej, jednak jego popularność pozyskała smakoszy w całym kraju. Szczególnym czasem, gdy ta słodka masa królowała w kuchni Polskiej, był okres po II wojnie światowej. Dekorował on słodkie ciasta, mazurki wielkanocne, kruche babeczki, polewane nim były owoce, bakalie, migdały.
Zasmakowanie w połączeniu słodkiej śmietany i cukru miało swoją przyczynę w kuchni Wschodniej, która lubowała się w konfiturach i słodkich, zawiesistych sosach. Dzięki nim w Polskiej kuchni zagościły sezamki, marcepan i magagiki. Ówczesne wytrawne mięsne dania, stały się kompozycją różnorodności smaków, gdy zaczęto dodawać do nich słodkie owoce.
Do dziś ta niezwykle smaczna słodka polewa, kusi nasze podniebienia i zachęca do smakowania, jej w nowych odsłonach. Raz będzie to czekoladowy sos, innym razem migdały zatopione w waniliowej masie. Pozostaje życzyć tylko smacznego.

Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Kajmak

Dane kontaktowe
Osoba kontaktowaPolder sp. z.o.o.
Telefon56 495 30 72
Emailmarketing@polder.biz.pl
AdresBobrowo 28
Miejscowość87-327 Bobrowo
Lokalizacja


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi