Nie znam nikogo, kto nie lubiłby słodyczy. Mówi się nawet, że Ci którzy temu przeczą- kłamią i na pewno niejednokrotnie sięgnęli po szczyptę owej przyjemności.
Dlatego też słynny kajmak zachwyci każdego, kto lubuje się w toffi, karmelu lub cukierkowych krówkach.
Ta słodka masa dodawana jest najczęściej do deserów oraz innych słodkich produktów spożywczych. Proces przygotowania tego smakołyku polega na gotowaniu ze sobą mleka oraz cukru, tak długo, aż zgęstnieje, dodając wedle uznania poszczególne składniki takie jak kawa, czekolada lub ciemne kakao. Następnie utworzoną w ten sposób masę uciera się z masłem lub śmietanką i żółtkiem.
Innym sposobem wytworzenia kajmaku, który jest o wiele mniej skomplikowanym procesem i przeznaczonym dla leniwych lub mniej doświadczonych domowych kucharzy jest wstawianie na ok. 2-3 godziny do piekarnika puszki słodzonego mleka skondensowanego.
Jeśli zdecydujemy się zamiast kupna gotowej masy kajmakowej przygotować ją samodzielnie, musimy pamiętać o odpowiednim czasie gotowania. Jeśli kajmak będziemy gotować lub podgrzewać zbyt długo stanie się on mało elastyczny, kruchy i niesmaczny.
Warto wspomnieć o historii kajmaku. Wywodzi się on z różnorodnej kuchni kresowej, jednak jego popularność pozyskała smakoszy w całym kraju. Szczególnym czasem, gdy ta słodka masa królowała w kuchni Polskiej, był okres po II wojnie światowej. Dekorował on słodkie ciasta, mazurki wielkanocne, kruche babeczki, polewane nim były owoce, bakalie, migdały.
Zasmakowanie w połączeniu słodkiej śmietany i cukru miało swoją przyczynę w kuchni Wschodniej, która lubowała się w konfiturach i słodkich, zawiesistych sosach. Dzięki nim w Polskiej kuchni zagościły sezamki, marcepan i magagiki. Ówczesne wytrawne mięsne dania, stały się kompozycją różnorodności smaków, gdy zaczęto dodawać do nich słodkie owoce.
Do dziś ta niezwykle smaczna słodka polewa, kusi nasze podniebienia i zachęca do smakowania, jej w nowych odsłonach. Raz będzie to czekoladowy sos, innym razem migdały zatopione w waniliowej masie. Pozostaje życzyć tylko smacznego.
Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Kajmak
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Polder sp. z.o.o. |
Telefon | 56 495 30 72 |
marketing@polder.biz.pl | |
Adres | Bobrowo 28 |
Miejscowość | 87-327 Bobrowo |