Krótko krojone kluski wymieszane ze słodką masą makową oraz rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich i skórki pomarańczowej to kolejna – po zupie z suszonych śliwek – tradycyjna kujawska potrawa wigilijna.
Tak jak w przypadku wielu innych wigilijnych potraw, jej składnikom przypisywano na wsi znaczenie magiczne. Według ludowych wierzeń mak jest symbolem płodności, a każda młoda dziewczyna powinna w Wigilię utrzeć mak w celu rychłego wyjścia za mąż. Osobom zasiadającym do wigilijnej wieczerzy miał również zapewnić szczęście. Podobne znaczenie przypisywano dodawanym do maku orzechom.
Kluski przygotowywano z mąki pszennej, jaj oraz soli – ciasto zagniatano, rozwałkowywano, krojono w drobne paski, kluski gotowano w osolonym wrzątku. Mak zalewa się wrzątkiem, doprowadza do wrzenia i odstawia na 12 godz. Odcedzamy na sicie. Dwukrotnie mielimy, następnie ucieramy pałką, dodając stopniowo rozpuszczony prawdziwy miód, pokrojone orzechy i 2 łyżki stopionego masła. Na koniec kluski mieszano z ostudzoną masą i stawiano na wigilijny stół.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |