Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Przepisy kulinarne

Podpiwek

Upalić na patelni około 1 kg jęczmienia (na brązowo), wystudzić i zmielić w młynku do kawy lub użyć 30 dag gotowej kawy zbożowej np. „Kujawianki”, około 2 g suszonego chmielu, około 8 l wody i 0,5 kg cukru oraz drożdże (grudka wielkości orzecha laskowego).
Chmiel i kawę gotować w 5 l wody przez około 5 minut, wystudzić.
Pozostałe 3 litry wody zagotować, wystudzić, rozpuścić cukier i drożdże. Wystudzoną kawę z chmielem przecedzić, dodać wodę z cukrem i drożdżami, wymieszać.
Rozlewać do butelek i zakorkować.

 



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi