Kto z nas nie lubi aromatu świeżo palonej kawy? A jeśli możemy połączyć smak kawy ze szczyptą chmielu to właśnie ten napój jest przeznaczony dla wielbicieli goryczki i słodkości w tak ciekawym wydaniu jakim jest tradycyjny podpiwek pochodzący z Kujaw.
Co więcej, ten domowy wywar przyrządzany według ściśle określonej receptury smakuje tak, że raz spróbowany kusi swym smakiem do kolejnych prób.
Wszystko to zawdzięcza połączeniu palonej kawy zbożowej, suszonego chmielu, drożdży, wody i cukru oraz procesowi fermentacji w szczelnie zamkniętym naczyniu przez około dwa dni.
Jego ciemno bursztynowa barwa jest etykietą kujawskich ziem. Powstał dzięki tradycji spożywania kawy zbożowej kultywowanej w tych regionach, a we wspomnieniach mieszkańców naznacza się swą obecnością szczególnie w czasie żniw gasząc ich pragnienie swymi orzeźwiającymi właściwościami .
Warto również wspomnieć o fakcie, iż największą popularnością zaczął cieszyć się w czasach PRL-u, kiedy do sklepów trafiła gotowa mieszanka sprzedawana na terenie całej Polski. Stała się zdrową alternatywą dla amatorów trunków piwnych dzięki swej niskoprocentowości.
Do dziś podpiwek kujawski można znaleźć na festynach oraz jarmarkach. Co więcej, restauracje szczycące się kuchnią tradycyjną mogą zaproponować swym gościom ten aromatyczny napój gaszący pragnienie i pozwalający na chwilę odprężenia przy słodko- goryczkowym smaku tradycji.
Więcej informacji na: http://www.kujawsko-pomorskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16935&Itemid=606
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Agnieszka Zamojska |
Telefon | 784 450 122 |
agnieszka@podpiwek-kujawski.pl | |
WWW | http://podpiwek-kujawski.pl |
Miejscowość | Bydgoszcz |