Krótko krojone kluski wymieszane ze słodką masą makową oraz rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich i skórki pomarańczowej to kolejna – po zupie z suszonych śliwek – tradycyjna kujawska potrawa wigilijna. |
Aromatyczna, pachnąca goździkami, zaprawiana gęstą śmietaną zupa z suszonych śliwek to tradycyjna potrawa wigilijna na Kujawach. Szczególnie często serwowały ją gospodynie z Doliny Dolnej Wisły – rejonu słynącego ze śliwkowych sadów i wyśmienitych powideł. |
Kulis, zwany też kuleśniakiem, to popularny niegdyś na kujawskiej wsi kwas z buraków czerwonych. Szczególnie chętnie spożywano go w upalne dni w trakcie prac polowych. Stanowił również podstawę do przygotowywania różnego rodzaju zup. |
W kujawskiej gwarze „krychać” znaczy rozdrobnić, pognieść. Tłuczoną marchew z kawałkami boczku lub żeberek wieprzowych, z dodatkiem zasmażki oraz smażonej cebulki, na Kujawach podawano jako samodzielne danie lub dodatek do pyz i klusek ziemniaczanych. |