Te złociste drożdżowe bułeczki z grzybowym farszem w Borach Tucholskich uważane są za wyjątkowy rarytas. Borowiacy przygotowują je na rodzinne uroczystości oraz na kolację wigilijną. |
W kuchniach gospodyń wiejskich swego czasu często wisiały makatki z napisem „Każda gospodyni cuda z kaczki czyni”. Jednym z takich kulinarnych cudów jest kaczka nadziewana farszem z wątróbki, bułki, drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki. |
Kawa – od XVIII wieku coraz bardziej popularna w Polsce – była napojem dość drogim. Wśród mieszkańców kujawskiej wsi popularny był tańszy zamiennik „małej czarnej” – kawa zbożowa, wytwarzana z palonego jęczmienia. |
Ciechocinek to urokliwe miasto, które zna każdy, kto choć raz poszukiwał miejsca, w którym można odpocząć i zrelaksować ciało oraz umysł. Znajdują się tam szpitale uzdrowiskowe, sanatoria, ośrodki wypoczynkowe, warzelnie soli i pijalnie wód mineralnych. Ich powstanie nie byłoby możliwe bez ciechocińskiej soli - lokalnego produktu flagowego, wytwarzanego w Ciechocinku od wieków. |